Manusia mengalami keruntuhan iklim – PBB

(SeaPRwire) –   Suhu rekod global harus menjadi isyarat kejutan bagi pemimpin dunia, kata Antonio Guterres menjelang puncak COP28 iklim

Kemanusiaan “hidup melalui keruntuhan iklim secara nyata,” menurut Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres dalam ucapannya pada Khamis. Kenaikan suhu global global telah menjadikan 2023 tahun paling panas yang pernah dicatat dan menyumbang kepada pencairan tanpa sebelumnya dari kutub dan glasier, menurut data PBB.

Laporan sementara oleh Organisasi Meteorologi Sedunia (WMO) PBB mengesahkan bahawa 2023 dijangka menjadi tahun paling panas yang pernah dicatat, dengan purata suhu global meningkat kepada 1.4 darjah Celsius berbanding paras pra-perindustrian. Dikeluarkan pada Khamis, laporan itu juga menyatakan bahawa aras laut telah meningkat dua kali lebih pantas dalam dekad terakhir berbanding mereka telah dalam sepuluh tahun selepas rekod satelit bermula pada 1993, dan bahawa luas ais laut Antartika tahun ini adalah yang terendah dalam rekod.

“Kita hidup melalui keruntuhan iklim secara nyata, dan keputusannya memilukan,” kata Guterres dalam mesej video ke persidangan iklim PBB COP28 di Dubai. “Pemanasan global rekod global harus menghantar sejuk ke tulang-tulang pemimpin dunia. Dan ia harus memicu mereka untuk bertindak.”

Jawatankuasa Antara Kerajaan mengenai Perubahan Iklim (IPCC) PBB menyalahkan peningkatan suhu kepada pelepasan karbon manusia. Dalam kenyataan media awal bulan ini, PBB menyatakan pelepasan global perlu turun 28% untuk menghentikan peningkatan suhu melebihi 2 darjah Celsius berbanding paras pra-perindustrian, manakala kekal dalam had 1.5 darjah Celsius akan memerlukan potongan 42%.

Anggota PBB perlu “meningkatkan tiga kali ganda tenaga boleh diperbaharui, dua kali ganda kecekapan tenaga… dan menamatkan penggunaan bahan api fosil,” kata Guterres dalam ucapannya.

Masih tidak jelas sama ada COP28, yang berjalan dari Khamis hingga 12 Disember, akan menghasilkan sebarang komitmen baru berbilang pihak untuk mengurangkan penggunaan bahan api fosil. Menteri EU gagal bersetuju mengenai tarikh akhir untuk menamatkan subsidi bahan api fosil apabila mereka bertemu di Luxembourg, manakala Perancis dan Jerman telah menghidupkan semula loji kuasa arang batu untuk memenuhi kekurangan tenaga sejak mereka mengenakan sekatan gas Rusia.

Di dunia membangun, kekurangan dana menghalang peralihan ke tenaga boleh diperbaharui, kata Menteri Kewangan India Nirmala Sitharaman pada Forum India Global pertama di Timur Tengah dan Afrika 2023 awal minggu ini. Selanjutnya, ketika kerajaan India berusaha untuk meningkatkan pemilikan kereta elektrik, negara itu akan memerlukan untuk membakar sebanyak ton arang batu setahun menjelang 2031 untuk mengecas kenderaan ini, peningkatan 22% berbanding penggunaan semasa, menurut angka kerajaan.

Negara-negara kaya harus memenuhi janji untuk menyampaikan $100 bilion setahun untuk membiayai projek iklim di negara-negara sedang membangun, kata Guterres, selain menggandakan pembiayaan mereka untuk negara-negara beralih ke tenaga hijau.

“Realitinya tanpa banyak kewangan mengalir ke negara-negara membangun, revolusi tenaga boleh diperbaharui akan kekal sebagai ilusi di padang pasir. COP28 perlu mengubahnya menjadi realiti,” kata Setiausaha Eksekutif PBB mengenai Perubahan Iklim Simon Stiell pada Khamis. “COP28 tidak boleh hanya menjadi foto-op.”

Artikel ini disediakan oleh penyedia konten pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberikan jaminan atau pernyataan sehubungan dengan hal tersebut.

Sektor: Top Story, Daily News

SeaPRwire menyediakan distribusi siaran pers real-time untuk perusahaan dan lembaga, menjangkau lebih dari 6.500 toko media, 86.000 editor dan jurnalis, dan 3,5 juta desktop profesional di 90 negara. SeaPRwire mendukung distribusi siaran pers dalam bahasa Inggris, Korea, Jepang, Arab, Cina Sederhana, Cina Tradisional, Vietnam, Thailand, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Prancis, Spanyol, Portugis dan bahasa lainnya.